Menú
CA

Joventut

Participació juvenil

La realitat actual posa de manifest la necessitat de que les iniciatives i moviments socials i educatius desenvolupades pels joves tinguin una repercussió en la nostra societat. 

Des del nostre departament es vol impulsar mecanismes de participació juvenil per tota l’illa mitjançant dinàmiques associatives, formals i no formals.

Coordinació municipal

El Consell de Mallorca té competències en matèria de joventut i lleure pel que fa a la coordinació municipal. Aquestes competències inclouen els casals de joventut, els serveis de dinamització i el pla de joventut.

En aquesta secció podeu consultar tots els detalls.

Lleure educatiu

L’educació en el lleure utilitza una metodologia activa i participativa orientada a aconseguir que els infants i joves siguin els protagonistes del seu propi oci. 

Educa en valors a la infància i joventut, constituint un espai de formació i participació comunitària amb voluntat de transformació i d’inclusió social.

El Consell dissenya un pla d'ajuts per a promoure l'emancipació dels joves

El Consell dissenya un pla d'ajuts per a promoure l'emancipació dels joves

(21/11/2022)

Les ajudes formen part del pressupost del departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local que gestionarà més de 30 milions d’euros en 2023

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha presentat avui els ajuts dissenyats pel Consell de Mallorca per a impulsar i afavorir l'emancipació de la gent més jove. Aquests ajuts seran gestionats pel Servei Insular de Joventut (adscrit al departament que dirigeix Alzamora) i comportaran una inversió d'un milió d'euros ja consignada al pressupost de 2023 que la institució insular aprovarà en un ple extraordinari aquest mateix dimecres. Segons Alzamora, "els ajuts a neixen amb la voluntat de perdurar en el temps, com una mesura estructural i tenen la intenció de donar acompanyament als joves en el seu procés d'emancipació".

El conseller ha presentat els ajuts després de reunir-se amb una representació del Consell de la Joventut de les Illes Balears per presentar, precisament, aquesta nova línia d'ajuts que podrà sol·licitar-se a partir del mes de gener, tot d'una entri en vigor el pressupost. Durant la trobada, a la qual també hi ha assistit el director insular de Participació i Joventut Àlex Segura, han abordat les dificultats dels joves per emancipar-se i que importants poden resultar aquestes ajudes. De fet, Alzamora, ha destacat que l'elevat cost de l'habitatge n'és una de la causa que hi al darrere de les baixes xifres d'emancipació. "Només el 16% del total de la població jove en edat d'emancipació ho ha fet", ha detallat el conseller.

Alzamora ha recordat que hi ha una generació que viu entre dues crisis i baix un clima de contínua adversitat pel desenvolupament de projectes vitals i laborals. Davant d'aquest context, ara agreujat per la inflació, el Consell de Mallorca posarà en marxa aquesta una línia d'ajudes per reduir la pressió econòmica provocada pel context d'inflació a les persones joves entre 18 i 34 anys. "L'ajuda té com a finalitat mitigar una de les casuístiques principals de l'exclusió juvenil com és la pressió dels costos excessius de l'habitatge mitjançant un ingrés de fins 1.200 € (100 €/mes) destinats a sufragar les despeses corrents". D'aquesta manera, ha explicat el conseller "volem frenar la tendència i risc d'exclusió social i el retorn a les llars d'origen de les persones joves emancipades". Per accedir a l'ajuda s'ha de tenir uns ingressos mínims anuals de 24.000 € (tres vegades l'IPREM).

Pressupost global del departament

Els ajuts per a impulsar l'emancipació del jovent són una de les novetats que incorpora el pressupost del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local i que contemplen diferents mesures de protecció social. Així, el pressupost que el ple del Consell aprovarà aquest dimecres inclou propostes com la injecció de quatre milions d'euros per a mitigar els efectes de la inflació sobre els subministraments de petites empreses i autònoms contribuiran a minvar les necessitats d'una part del teixit productiu. Una mesura, ha detallat el conseller Jaume Alzamora, que contribuirà a mantenir l'ocupació. "Aquesta mesura juntament amb la de repartir bons per a l'adquisició de producte local i que comporta una inversió d'un milió d'euros addicional, també ajudarà a protegir tant a les famílies com a les empreses".

Un pressupost per a combatre l'emergència climàtica i millorar la vida als municipis

En 2003 el departament de promoció Econòmica i Desenvolupament Local donarà continuïtat a Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima que juntament amb les inversions en infraestructures municipals sumaran prop de 14 milions d'euros. Segons Alzamora, aquest paquet d'ajudes té molta més importància de la que pugui semblar. "Mallorca i el conjunt de la Mediterrània són una zona més vulnerables del planeta davant l'emergència climàtica. Aquesta lluita ha de ser global i des del Consell de Mallorca no només ens hi sumam, sinó que des de la nostra vocació municipalista la feim extensiva als ajuntaments de l'illa" ha assegurat.

En conjunt, el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local gestionarà més de 30 milions. "És el pressupost més elevat mai gestionat en aquesta àrea. I tot, perquè el municipalisme també és una manera d'entendre a política", ha conclòs el conseller.

Vídeos

rdp