Menú
CA

Joventut

Participació juvenil

La realitat actual posa de manifest la necessitat de que les iniciatives i moviments socials i educatius desenvolupades pels joves tinguin una repercussió en la nostra societat. 

Des del nostre departament es vol impulsar mecanismes de participació juvenil per tota l’illa mitjançant dinàmiques associatives, formals i no formals.

Coordinació municipal

El Consell de Mallorca té competències en matèria de joventut i lleure pel que fa a la coordinació municipal. Aquestes competències inclouen els casals de joventut, els serveis de dinamització i el pla de joventut.

En aquesta secció podeu consultar tots els detalls.

Lleure educatiu

L’educació en el lleure utilitza una metodologia activa i participativa orientada a aconseguir que els infants i joves siguin els protagonistes del seu propi oci. 

Educa en valors a la infància i joventut, constituint un espai de formació i participació comunitària amb voluntat de transformació i d’inclusió social.

Infants i joves ja gaudeixen dels campaments d’estiu de La Victòria

Infants i joves ja gaudeixen dels campaments d’estiu de La Victòria

(01/07/2021)

El Consell de Mallorca, a traves d’un conveni amb el Govern balear, hi organitza activitats durant el mes de juliol per tercer any consecutiu 

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i la consellera d’Afers Socials i Esports del Govern balear, Fina Santiago, han donat el sus a la temporada alta al campament de La Victòria, a Alcúdia. Una instal·lació que aquests mesos té plena ocupació. Precisament, aquesta setmana hi ha començat el programa de campaments «Lleure a lloure» del Servei Insular de Joventut.

Els consellers han estat acompanyats per la directora general d'Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió, el director de l'IBJove, Tià Lliteres, i el director insular de Participació i Joventut, Àlex Segura.

És el tercer any consecutiu que el Consell de Mallorca signa un conveni amb l’IBJove per organitzar campaments d’estiu en aquestes instal·lacions durant el mes de juliol. En total rebran 640 infants i joves d’entre 9 i 16 anys, dels quals un 5% són places per a famílies usuàries de Serveis Socials, que a més compten amb un descompte.  

El conseller Alzamora explica que aquests campaments «són una eina fonamental de sociabilització i aprenentatge. A més, aquestes activitats es fan de forma segura. Aquí es fan els grups de convivència de 20 persones, tenim plans de prevenció adaptats a cada activitat i la direcció dels campaments és el contacte directe amb la conselleria de Salut per si hi hagués algun contagi». 

Alzamora també destaca la responsabilitat dels professionals del sector del lleure de Mallorca, que han complert amb les mesures anti-covid pertinents durant cada etapa de la pandèmia.
Enguany la temàtica de les activitats del programa «Lleure a lloure» és la interculturalitat i la inclusió. A través de tallers, sortides i jocs els més petits aprenen i aprofundeixen en els valors del respecte i entenen les diferències entre uns i altres des d’un punt de vista positiu i enriquidor.

Millora de les instal·lacions

En total, sumant tots els campaments d’entitats, centres, empreses i institucions que s’hi desenvoluparan, es preveu que aquesta temporada passin per La Victòria 6.190 infants i joves i que s’hi facin 16.000 pernoctacions. 

Al llarg de 2020 la conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern ha invertit 230.000 euros en la millora de les instal·lacions. Sobretot s’ha actuat en l’adequació del menjador, dels banys i de les tendes; en l’eliminació de barreres arquitectòniques; col·locació d’un porxo i en la senyalització i cartelleria del recinte, entre moltes altres actuacions de millores. A més, durant el 2021 també hi ha un pressupost assignat de 300.000 euros més per seguir adaptant les instal·lacions.  

La consellera Fina Santiago explica que aquestes inversions sobretot volen «afavorir la seguretat, l’accessibilitat, facilitar la fluïdesa per exemple al menjador o que els banys estan més protegits per mampares. Per tant un any més podem dir que La Victòria funcionarà amb la normalitat que ens permet aquesta pandèmia».    

Fina Santiago ha explicat que és molt important per als infants i els joves que puguin gaudir amb seguretat del lleure educatiu. Sobretot aquest any marcat per la COVID19 on les seves relacions socials s’han vist molt limitades.

Mesures covid-19

La normativa actual arran de la covid-19 fa que l’ocupació no pugui superar el 75% de les places disponibles, de la mateixa forma que les zones comunes no poden excedir el 75% de la seva cabuda. A la pràctica significa que les tendes petites que són de 6 places, només en tenguin 4 de disponibles. Les tendes grosses que són de 10, en tenen 6 de disponibles. 

A més les activitats s'han de realitzar a l'aire lliure o en espais ventilats, fet que es compleix íntegrament degut a les característiques de la instal·lació. Les activitats poden comptar amb un màxim de 200 participants que s'hauran de dividir en grups estables d'un màxim de 20 participants i els monitors propis de cada grup. Dins els grups estables estan permeses les activitats amb contacte.