Menú
CA

Joventut

Participació juvenil

La realitat actual posa de manifest la necessitat de que les iniciatives i moviments socials i educatius desenvolupades pels joves tinguin una repercussió en la nostra societat. 

Des del nostre departament es vol impulsar mecanismes de participació juvenil per tota l’illa mitjançant dinàmiques associatives, formals i no formals.

Coordinació municipal

El Consell de Mallorca té competències en matèria de joventut i lleure pel que fa a la coordinació municipal. Aquestes competències inclouen els casals de joventut, els serveis de dinamització i el pla de joventut.

En aquesta secció podeu consultar tots els detalls.

Lleure educatiu

L’educació en el lleure utilitza una metodologia activa i participativa orientada a aconseguir que els infants i joves siguin els protagonistes del seu propi oci. 

Educa en valors a la infància i joventut, constituint un espai de formació i participació comunitària amb voluntat de transformació i d’inclusió social.

El Consell de Mallorca impulsa polítiques actives de joventut a través d’ajudes als municipis per un valor total de 300.000 euros

El Consell de Mallorca impulsa polítiques actives de joventut a través d’ajudes als municipis per un valor total de 300.000 euros

(04/01/2022)

La convocatòria de subvencions de 2022 cobreix actuacions per al jovent com ara campanyes i projectes de dinamització juvenil o la contractació de professionals de joventut, i s’adreça per primera vegada a ajuntaments de fins a 50.000 habitants

El Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, a través del Servei Insular de Joventut, torna a convocar les subvencions anuals per als ajuntaments de Mallorca per donar suport a la joventut dels municipis. Tal com recull el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), s’hi poden presentar els consistoris de fins a 50.000 habitants, cosa que suposa una ampliació dels beneficiaris respecte d’anys anteriors, que només s’hi podien presentar els ajuntaments de menys de 20.000 habitants.

Amb aquesta convocatòria, el Consell posa a disposició dels ajuntaments 300.000 euros (50.000 més que el 2021), que es repartiran en funció de l’índex de població juvenil de cada municipi (a més persones joves, més quantia de l’ajuda) i a través de dues línies. 

La primera línia, per a ajuntaments de fins a 20.000 habitants i dotada amb 240.000 euros, aportarà ajudes d’entre 5.500 i 8.000 euros a cada sol·licitant. 

La segona línia és per a ajuntaments d’entre 20.001 i 50.000 habitants i està dotada amb un total de 60.000 euros, que permetran obtenir ajudes d’entre 10.000 i 15.000 euros per consistori. 

Aquestes subvencions cobreixen actuacions diverses, adreçades a persones d’entre 12 i 30 anys, com ara:

-    Contractar personal per al servei de joventut de l’ajuntament o oferir formació a la plantilla d’aquest servei. 
-    Desenvolupar programes o projectes de dinamització i d’informació juvenil.
-    Desenvolupar campanyes d’informació afectivosexual, de salut mental, de mobilitat, d’emancipació…
-    Desenvolupar un pla local de joventut participat i dirigit per les persones joves del municipi (únicament per als municipis de la línia 2).

Com a eixos transversals, les actuacions han d’incentivar la participació activa de la població jove en accions socials, culturals i educatives; han de fomentar hàbits saludables, la inclusió social i el benestar emocional, i han d’afavorir la igualtat. 

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, assenyala que, amb aquesta convocatòria i les novetats que inclou, «volem que els ajuntaments segueixin apostant per polítiques locals de joventut, i, sobretot, animar-los perquè comptin amb dinamitzadors juvenils per seguir millorant la qualitat d’aquests serveis i donar solidesa als projectes». 

Alzamora ha valorat també que «els ajuntaments interessats a invertir en serveis de joventut estan en augment constant. Si el 2018 varen ser 17 els ajuntaments que sol·licitaren una ajuda, el 2019 en vàrem concedir a 23 i l’any passat varen ser 30 els consistoris beneficiats».

El pagament de la quantia concedida es farà de manera anticipada, amb la qual cosa els ajuntaments disposaran dels recursos necessaris dins el primer trimestre de l’any per dur a terme les actuacions fins al desembre. 

El termini per presentar les sol·licituds i tota la documentació és del 5 de gener al 17 de febrer de 2022. Es pot fer des d'aquest enllaç a la Seu Electrònica del Consell.