Participación juvenil
La realidad actual pone de manifiesto la necesidad de que las iniciativas y movimientos sociales y educativos desarrolladas por los jóvenes tengan una repercusión en nuestra sociedad.
Desde nuestro departamento se quiere impulsar mecanismos de participación juvenil por toda la isla mediante dinámicas asociativas, formales y no formales.
Coordinación municipal
El Consell de Mallorca tiene competencias en materia de juventud y ocio en cuanto a la coordinación municipal. Estas competencias incluyen los casales de juventud, los servicios de dinamización y el plan de juventud.
En esta sección podéis consultarlas.
Ocio educativo
La educación en el ocio utiliza una metodología activa y participativa orientada a conseguir que los niños y jóvenes sean los protagonistas de su propio ocio.
Educa en valores a la infancia y juventud, constituyendo un espacio de formación y participación comunitaria con voluntad de transformación y de inclusión social.
El Consell doblarà en 2023 el pressupost destinat a polítiques juvenils
(29/11/2022)
- Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local / Comunicació i Premsa
El conseller Alzamora avança que més enllà de les ajudes per a l’emancipació, continuaran els programes municipals i els ajuts per a contractar personal especialitzat
El Consell de Mallorca doblarà en 2023 la consignació pressupostària destinada a polítiques juvenils. Així ho ha anunciat avui el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, qui ha explicat que en total s’invertiran prop de tres milions d’euros a través de la direcció insular de Participació i Joventut. D’acord amb el conseller, “es tracta del pressupost més elevat des de que la institució insular va assumir les competències”. De fet, segons Alzamora “aquest pressupost demostra el nostre compromís amb el jovent”.
Alzamora ha detallat que pràcticament el cinquanta per cent del pressupost es destinarà a polítiques juvenils que executaran els municipis a través de convenis i actuacions conjuntes. De fet, la idea és donar continuïtat als programes encetats durant els darrers dos anys. Com a exemple, Alzamora ha posat el cas de Llucmajor, on durant una visita al municipi ha comprovat “in situ” el funcionament dels programes finançats pel Consell de Mallorca.
Segons Alzamora, el de Llucmajor és un exemple de les polítiques de joventut als pobles, més enllà de la dinamització juvenil. “Gràcies al Consell dotam els ajuntaments de la capacitat d’implementar polítiques locals més enllà de la dinamització i l’oci finançant la presencia de la figura de personal tècnic de joventut”. En aquest sentit Alzamora ha explicat la importància que als municipis existeixin serveis de dinamització i informació juvenil. ”Són la primera porta que les persones joves obrin davant l’administració, per aquest motiu és necessari que les persones que els atenen tenguin una formació específica i els recursos adients perquè puguin a tendre a la joventut en tota la seva diversitat i necessitats”.
El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, departament al qual hi ha adscrita la direcció insular de Joventut, ha signat ja 44 convenis per impulsar actuacions per al jovent com ara campanyes i projectes de dinamització juvenil o la contractació de professionals de joventut. Segons Alzamora, aquests convenis permeten “impulsar els serveis de dinamització juvenil i els plans locals de joventut que són l’eina bàsica que tenim dels municipis per dur endavant aquelles polítiques locals que són d’interès per a les persones joves de Mallorca”.
El total d’aquests convenis, segons el director insular de Participació i Joventut, Àlex Segura, han sumat durant l’any 2022, 350.000 euros. D’acord amb Segura, “hem aconseguit arribar a cada racó de Mallorca, teixint una xarxa municipal amb programes, activitats i iniciatives adreçades al jovent. Segura també ha recordat que el pressupost de 2023, tal i com ja s’ha avançat, contempla una partida d’un milió d’euros per a ajudar els joves en les seves trajectòries d’emancipació.