Menú
CA

Joventut

Participació juvenil

La realitat actual posa de manifest la necessitat de que les iniciatives i moviments socials i educatius desenvolupades pels joves tinguin una repercussió en la nostra societat. 

Des del nostre departament es vol impulsar mecanismes de participació juvenil per tota l’illa mitjançant dinàmiques associatives, formals i no formals.

Coordinació municipal

El Consell de Mallorca té competències en matèria de joventut i lleure pel que fa a la coordinació municipal. Aquestes competències inclouen els casals de joventut, els serveis de dinamització i el pla de joventut.

En aquesta secció podeu consultar tots els detalls.

Lleure educatiu

L’educació en el lleure utilitza una metodologia activa i participativa orientada a aconseguir que els infants i joves siguin els protagonistes del seu propi oci. 

Educa en valors a la infància i joventut, constituint un espai de formació i participació comunitària amb voluntat de transformació i d’inclusió social.

El Consell continua expedint certificats d’educació de temps lliure infantil i juvenil tot i la situació epidemiològica actual

El Consell continua expedint certificats d’educació de temps lliure infantil i juvenil tot i la situació epidemiològica actual

(06/04/2021)

El Servei de Joventut de Mallorca ha certificat 1.295 persones amb el títol de monitor i 119 de direcció en temps lliure infantil i juvenil en els darrers dos anys

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local i la Direcció Insular de Joventut, segueix concedint certificats en lleure infantil i juvenil que ofereixen una oportunitat al jovent d’entre 18 i 21 anys per entrar al món laboral. El 2019 es varen tramitar un total de 938 certificats; d’aquests, 84 eren de director i directora, i 854 de monitor i monitora. A causa de la crisi de la COVID-19, el nombre de certificats va disminuir al 2020. 

Cal tenir en compte que, durant bona part del primer semestre de 2020, l’estat d’alarma va obligar a paralitzar l’activitat econòmica i social, i no hi va haver cursos de formació. Encara així, es varen tramitar un total de 476 certificats, 441 de monitor i monitora de temps lliure i 35 de direcció de temps lliure. Això equivaldria a un total de 119 títols en direcció del lleure i 1295 de monitors en els darrers dos anys.

El Consell considera que el lleure educatiu és essencial per una societat que comparteixi valors de col·laboració i responsabilitat, i una manera que els infants i el jovent puguin mantenir espais de socialització de qualitat i segurs. Perquè això sigui possible, és essencial la tasca de qualitat que realitzen els professionals del lleure. Alhora, el Servei de Joventut treballa perquè les experiències de lleure educatiu continuïn per ajudar a passar millor aquesta situació epidemiològica. 

Recordem la darrera campanya del Servei Insular de Joventut de Mallorca que, amb el lema: “Lleure segur, experiències imparables”, pretenia donar suport i promocionar el sector del lleure educatiu respectant sempre les les normes de seguretat establertes. 

Cursos adaptats des de l’estiu de 2020

Normalment, es dona l’opció de realitzar els cursos en línia en les parts teòriques, fins a un màxim del 33 per cent, i no podria superar el 50 per cent de cada mòdul. Però a causa de l’estat d’alarma ocasionat per la COVID-19, les condicions dels cursos s’han hagut d’adaptar. Ara, es podran realitzar dos dels tres mòduls teòrics en línia, però mantenint el tercer mòdul teòric i les pràctiques presencials, sempre respectant totes les mesures de seguretat.    

Les escoles de formació han de seguir presentant la programació anual dels cursos previstos, així com l’inici de cada curs i la relació de l’alumnat que ha superat la formació a la Direcció Insular de Joventut. De fet, un total de 50 cursos d’educació de temps lliure infantil i juvenil estan planificats des de l’octubre de 2020 i fins al setembre de 2021. D’aquests, 9 són cursos de direcció en temps lliure i 45 per formar monitors i monitores, amb 25 places per curs. Encara així, la quantitat de cursos pot seguir augmentant durant els pròxims mesos. 

Sobre els cursos

Per una banda, el curs de monitor i monitora de temps lliure prepara l’alumnat per intervenir de forma educativa en les activitats realitzades. Forma de manera que siguin capaços d’organitzar, dinamitzar i avaluar activitats de lleure infantil i juvenil en el marc de la programació general d’una entitat.

Per una altra banda, el curs de direcció en temps lliure, una vegada obtingut l’anterior, prepara per intervenir en tasques de coordinació d’equips en activitats de lleure infantil i juvenil. En aquest cas, es forma per assumir la creació, el control i la dinamització dels equips de monitors, a més de gestionar i avaluar projectes de lleure educatiu.  

Per obtenir més informació sobre els cursos de temps lliure pots accedir aquí